Pieni on Suurin 3/18: Perheen monet muodot

Perhe on tärkeä hyvinvoinnin lähde, ihmiskunnan paras keksintö. Siksi perheistä pitäisi pitää huolta. Mitä perheille kuuluu tänään? Mitä he toivovat? Jyväskylän yliopiston Perhetutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Jokinen vastaa.

Jokinen on seurannut perhetutkimusta näköalapaikalta pian 15 vuotta. Hän pitää ydinperheihannetta edelleen vahvana, joskin muut perhemuodot ovat yleistymässä.

– Ydinperheen kultakautta elettiin toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa. Isä kävi töissä, äiti oli kotona ja hoiti lapset. Asuttiin omakotitalossa lähiöalueella ja pidettiin huolta nurmikosta. Tämä näkyi monissa 50–60-luvun amerikkalaisissa saippuaoopperoissa. Mielikuva on ollut vahvana niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Globaalisti ydinperhe on kuitenkin paljon harvinaisempi. Yleisempää on käsittää perheellä suku, esimerkiksi kolme sukupolvea ja aikuiset sisarukset.

 

2010-luvun perheilmiöitä

Jokisen mukaan tämän ajan merkittävimpiä suuntauksia ovat perhemuotojen moninaistuminen ja avioliiton merkityksen väheneminen.

– Uusperheitä on ollut aina, mutta ennen niitä syntyi puolison kuoleman vuoksi, nykyisin eron myötä.

Avioliitoista noin puolet päättyy eroon. Määrä ei kuitenkaan ole noussut enää kymmeneen vuoteen.

– Kun ennen oli kiire naimisiin, jos lapsi oli tuloillaan, nykyisin mennään usein naimisiin vasta lasten saamisen jälkeen – jos mennään. Ennen tavallista oli viettää saman puolison kanssa koko elämä. Eroamisessa ei ole enää leimaa, ja yhä useammalla on monia perättäisiä liittoja.

Huomattava suuntaus on myös isien vahvistuva panos perhe-elämään.

– Muutos on hidasta eikä vielä voida puhua tasa-arvosta. Hoivaavia ja tunteensa näyttäviä isiä on ollut aina, mutta nyt heitä on enemmän ja aiheesta keskustellaan enemmän.

Uusia 2010-luvun ilmiöitä Jokinen hahmottaa kolme: lisääntymisteknologian kehittyminen, lasten vuoroasuminen ja sateenkaariperheiden aseman muuttuminen.

– Noin 35–40 prosenttia alle 18-vuotiaista kokee vanhempiensa eron, ja yhä useampi heistä asuu esimerkiksi vuoroviikoin äitinsä ja isänsä luona. Ruotsissa määrä on jo miltei puolet. Vielä muutama vuosikymmen sitten tämä oli täysin tuntematon ilmiö.

Lisääntymisteknologia mahdollistaa uudenlaisen perhesuunnittelun, kun munasoluja voidaan pakastaa. Näin lapsen hankkimista voidaan viivästyttää entisestään.

Monessa maassa sateenkaariperheiden aikuiset voivat virallistaa parisuhteensa ja jopa saada adoptio-oikeuden.

– Sateenkaariperheitä on ollut aina, mutta se on uutta, että he ovat esillä ja vaativat oikeuksiaan. Ennen he olivat hiljaa.

Perheitä on siis moneksi. Tutkimusten mukaan perhemuodosta sinänsä ei voi päätellä, voiko perhe hyvin vai huonosti.

– Ei voi sanoa, että ydinperhe toimii hyvin ja muut perheet eivät.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Pieni on Suurin -lehden numerossa 3/18, joka ilmestyi 27.4.

Teksti Tuija Siljamäki       Kuva Petri Blomqvist